4/22/2014

Jak se připravit na rodinné focení k fotografovi

Doba, kdy jste měli jednu rodinou fotku na nočním stolku, je dávno pryč. Rodinné fotky si dáváme do obýváku místo obrazu, díváme se na sebe z displeje počítačů a smartphonů, sdílíme rodinné foto na facebooku, a pod vánočním stromečkem najde skoro každá babička kalendář s rodinnými fotkami. Zhruba jednou do roka, se rodina vypraví k fotografovi. Jak se na focení přichystat? Co si mám vzít sebou? Pokud nevíte, nabízím Vám několik tipů, jak se na focení připravit. Prosím, neberte to jako povinnost nebo dogma, jedná se pouze o mé subjektivní rady a tipy.


ATELIÉR VS. INTERIÉR
První věc, na co se našich klientů ptáme, když sjednáváme termín focení je, zda budeme fotit v ateliéru nebo v přírodě. V období jara a léta uvažují mnozí o focení v přírodě, naopak focení v ateliéru je jasnou volbou v období pozdního podzimu a v zimě. Obojí má své pro a proti, vyberte si to, co je Vám bližší. Určitě se nemusíte vázat na roční období, fotky na sněhu nebo z pozdního babího léta ozdobí jakékoliv rodinné album (rodinných fotek z léta máte určitě dost, neboť je to doba dovolených). Když budu hovořit za sebe, mám raději focení v přírodě, protože jsem raději venku než doma. Ale každý je jiný. Focení v ateliéru nabízí větší možnost intimity, pozadí není rušivé a také zde neprší a nefouká. Naopak focení venku přináší větší možnost improvizace, děti se nemusí obávat velkých studiových světel. A v neposlední řadě tu hraje významnou roli fakt, že rozkvetlou jabloň (sněhuláka) do ateliéru nedonesete. Pocity, které přinese ulehnutí ve šťavnaté trávě, jsou nepřenositelné. Cena a doba stráveného s fotografem je stejná, takže záleží jen na Vás.

 
KDYŽ OBLEČENÍ LADÍ
Nejsem zastáncem konzumního životního stylu, ale je pravda odvěká, že šaty dělají člověka. Každý z Vás, kdo se chystá k fotografovi, bude řešit otázku, co si vzít na sebe.  Jak už jsem se v článku o svatbách zmiňovala, my Češi milujeme černou a o barevném oblečení si myslíme, že je provokativní. Věřte mi, barevné oblečení rodinným fotografiím sluší, budete mile překvapeni.  Světlé tóny omladí Vaši pleť, barvy rozzáří i nejpochmurnější zimu. Jenže, vše má své ale. Přimlouvám se za barevné oblečení, které by ale mělo ladit celé skupině - v našem případě rodině. Nemusíte být na sebe přísní, ani zarputilí puntičkáři, ale oblečené tón v tónu vypadá na fotografiích báječně. Nevhodné jsou trendy a hity tohoto léta, neboť obraz s Vaším portrétem může na zdi viset i deset let. Pokuste se vybrat kousky, které jsou nadčasové. Dál bych doporučila vyhnout se nápisům a výrazným vzorům. Zbytečně ubírají pozornost fotografovaným osobám. Diskutabilní je i oblečení v tlumených barvách, například starorůžová a světle žlutá. Pod ateliérovým svícením mohou vyznít zapraně a nudně. Kombinace černobílé na bílém pozadí je pro rodinné foto vražedná, pokud nemáte v úmyslu vytvořit optický klam. Pochopitelně, pokud zvolíme například pozadí v barvě café latté, stane se tato kombinace přijatelnou.  Evergreenem jsou bílá trička a džíny, ale nezkusíte být originální?

 
BUĎTE SAMI SEBOU
Oblečení můžete zvolit formální, elegantní nebo jiné, ale především zůstaňte sami sebou.  Oblékněte se tak, aby Vám bylo příjemně. Vím, že kdybych Cyrila přemluvila, aby se na focení oblékl do košile zapnuté až ke krku, určitě by si focení neužil. Je to prostě bushman– a šmitec! Proto, máme všechny naše rodinné fotografie focené v přírodě v zálesáckém. To je obraz, který mám ráda a který nám visí doma na zdi. Určitě také chcete foto, které bude vyprávět Váš příběh. Proto nikoho nekopírujte, ale buďte sami sebou. Není potřeba z manžela dělat manažera, dejte mu pěkné tričko a bude spokojený. Samozřejmě se budete muset postarat o to, aby to zrovna nebyl fuflíkatý a opraný kousek. U dětí platí totéž, pokud je Vaše holčička teplákový typ, vezměte sebou na focení kromě šatiček (ve kterých byste ji ráda viděla, protože je v nich sladká), alespoň jedny tepláky. Uvidíte, že v oblečení, které milujeme, se dokážeme patřičně uvolnit. A pak je to pořádná jízda.         

NA FOCENÍ S KUFREM  
Čtvrtá rada, souvisí s tou předešlou. Když uvidíte, že k nám chodí klienti s kufrem, je to v pořádku. Neplánujeme otevřít obchod s oblečením.  Všechny klienty nabádám, aby si sebou vzali hodně oblečení.  Minimálně dva komplety oblečení pro celou skupinu. Zde platí přímá úměra, čím více, tím lépe. Pozornost věnujte i doplňkům. Pro barevné ladění stačí barevný šátek nebo šperk. Tato rada je platná i v případě, že se rozhodnete pro focení venku.

FASÁDA 
Ano, retušovat umíme, ale dobře provedené líčení je nenahraditelné. Není od věci využít služeb profesionálů – vizážistky a kadeřníka. V případě, že se v civilu vůbec nelíčíte a nehodláte s tím začínat, doporučuji nanést alespoň matující make-up nebo pudr, který zabrání odleskům na pleti. Určitě neprohloupíte, pokud si vezmete sebou lesk na rty a hřeben. Pokud budete detailistka, sladíte lak nehtů s oblečením. Noc před focením není vhodné ponocovat, červené oči a unavená víčka neschováte. Depilace u žen a holení u mužů je vhodné provádět den před focením, jinak se na pleti mohou objevit nevzhledné červené pupínky. Více o make-upu na focení pro Vás chystám v dalším článku.

BYTOVÁ DESIGNÉR 
Od té doby, kdy jsme začali tisknout plátna a obrazy, jsem přišla na jednu zajímavou skutečnost. Skoro nikdo nepřemýšlí nad tím, že fotka bude jednou viset v obýváku, a tím pádem by také měla s interiérem ladit. Měla by být designovým doplňkem, který dokážete s trochou rozumu vytvořit právě Vy. Fotíme na papírová pozadí bez vzoru, neboť zastávám názor, že výraz portrétované osoby je na fotce nejdůležitější.  Je to jednoduché, ale čisté a nerušivé. Prosím, zamyslete se a staňte se bytovým designérem. Výběr fotografických pláten máme široké – od neutrálních barev po barevné lahůdky.


REKVIZITY 
Pořád čekám, až někdo přinese jako rekvizitu na focení domácí koblihy a stále nic. Slibuji, že kdyby se tak stalo, dovolím Vám s nimi po sobě házet jako v Saturninovi. Miluji rekvizity, které jsou o Vás. Které dokáží popsat, jaký máte humor, co Vás baví. Často se při focení potkáváme s Vašimi zvířecími miláčky, to se pak vždycky na focení těším. Nedovedu vymyslet lepší rekvizitu.  Co se týče rekvizit, hranici Vaší fantazie se meze nekladou. Pojďte do toho a přineste si třeba želvu, tempery, bábovku nebo kytici pivoněk.

 
Jakou rekvizitu si přinesete Vy? Fotíte se raději venku nebo v přírodě?

Doufám, že Vám článek pomohl a budu se na Vás všechny moc těšit. Vaše Mili

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře jsou moderované, zobrazí se až po schválení. Děkujeme za Vaše komentáře.