5/13/2014

Fototašky pro zrcadlovky

Možností, jak bezpečně ochránit fotografické vybavení na cestách, je mnoho. V tomto článku naleznete typy fototašek, které používáme my. Pokusím se popsat jejich hlavní přednosti a nevýhody. Nejedná se o odbornou recenzi, ale o shrnutí našich poznatků a zkušeností.
 
Fotobrašna „Fomei Radek Jaroš“
Ideální pouzdro pro zrcadlovku bez battery gripu s objektivem 24-70 mm Nikkor (nebo 14-24 mm), s objektivem 50 mm můžete používat i s nasazenou sluneční clonou. V obou případech se dovnitř vedle fotoaparátu vejde i polarizační filtr. Horní část krytu pouzdra má průhlednou kapsu (pro peníze, paměťovou kartu). V přední části se nachází ještě kapsa, kterou využíváme na náhradní baterii nebo klíče. Toto pouzdro můžete nosit dvěma způsoby. Buď jako klasické pouzdro s popruhem přes rameno, anebo jako ledvinku. To oceňuji při procházkách do přírody s turistickými holemi. Originální popruh neměl polstrování v oblasti ramene, proto jsem jej vyměnil za jiný, pohodlnější. Nechybí ani pláštěnka, která je složená ve skryté kapse ve spodní části brašny. Na pouzdro snadno ukotvíte i taštičku na přechodové filtry. Hlavní kapsa je uzavřená oboustranným zipem, vnitřní polstrování je z látky, která na sebe váže makročástice i prach. Do vnitřku brašny se dají vložit další vycpávky „suchým zipem“, které lépe ukotví fotoaparát. Na víku pouzdra jsou gumy vhodné např. pro uchycení složené bundy. Pouzdro se velmi pohodlně nosí v obou způsobech nošení. Fotoaparát je poměrně rychle dostupný i v zimním období – táhla zipů jsou opatřena šňůrkou pro snazší rozepnutí. Polstrování je dostatečné pro drobné pády a ťukance. Textilie na pouzdru je dostatečně odolná, máme pouzdro přibližně pět let a stále vypadá dobře. Jedinou výtkou je design a barvy, mohlo by být zpracované moderněji, osobně bych volil méně nápadné barvy – ideálně černá, šedá. Pouzdro nejčastěji používáme pro transport zrcadlovky „nalehko“. Jedná se o velmi povedený výrobek, cena okolo 800 Kč se mi jeví jako adekvátní. Po lehké úpravě získáte parťáka na cesty.
+ dva způsoby nošení, pláštěnka, rozměry
- nevyhovující popruh přes rameno, design, musí se dokoupit přihrádky na suché zipy

Fotobatoh Lowepro Primus AW
Jedná se o střední fotobatoh, ideálně pro transport jedné zrcadlovky (vejde se i zrcadlovka s objektivem 70-200 mm), dvou objektivů, blesku, příslušenství a svačiny. Zvládne i dva foťáky s příslušenstvím, ale to bych bral spíše jakou nouzovku, protože jakmile na něj zavěsíte ještě stativ, budete nad horní hranicí nosnosti, a pak se batoh nenese úplně pohodlně (vzhledem k rozměrům, šíři popruhů to opravdu nejde). Batoh má bederní i hrudní popruh, pláštěnka je u značky Lowepro samozřejmostí. Oceňuji i možnost ukotvení lehčího stativu. Na bederním pásu jsou ještě oka pro ukotvení dalšího vybavení (nebo třeba láhve s vodou). Batoh má na sobě boční kapsu, pro vyjmutí fotoaparátu bokem, ta je pro tento účel nepoužitelná – fotoaparát jde touto kapsou vyndat velmi ztuha. Pro delší turistiku je tento výrobek velmi dobrou volbou, popruhy jdou velmi dobře nastavit tak, aby se dobře nesl. Pro správné seřízení nejdříve utahujte bederní pás a pak až hrudní (a nakonec dotáhnout popruhy). S textilní úpravou batohu jsem plně spokojený. Vyhovuje mi barva i textilie, která se jeví jako odolná vůči nečistotám. Jedná se o výrobek určený pro jednu zrcadlovku, náhradní objektiv a nějaké malé příslušenství (baterie, filtry), unese i menší stativ – pohodlně do délky okolo 50 cm, ve složeném stavu.
+ bederní a hrudní popruhy, pláštěnka, barevné i materiálové provedení
- žádný jsem nenašel

Fototaška Lowepro Nova 200 AW
Taška, kterou používáme nejméně. Pokud je plně naložená (zrcadlovka, blesk, dva objektivy a baterky) nenese se přes rameno pohodlně. Ale není to tím, že by se jednalo o špatný výrobek. Je to prostě taška. Taška, kterou hodíte do auta, když někam jedete. Do této tašky se vejde na výšku zrcadlovka s objektivem do ohniska 70 mm (nouzově i dvě zrcadlovky na výšku). Problém nastává, pokud chcete naložit zrcadlovku s objektivem do 200 mm, v této variantě se do tašky již nic jiného nevejde. Taška je vhodná na zrcadlovku s objektivem do 70mm, blesk a drobné příslušenství. Je naprosto nevyhovující pro delší nošení na jednom rameni. 
+ dobré pouzdro pro transport 1 fotoaparátu s objektivem do 70mm s bleskem
- nenosí se pohodlně při delším nošení


Taška na kolečkách Yellow Moon
Tuhle tašku využívá často Mili, když chodí sama fotit akce. Hlavní výhodou jsou kolečka a transportní rukojeť, díky které se snadno fotografické vybavení převáží. Dovnitř se vejde bez problémů D800 s battery gripem a objektivem 70-200 mm, náhradní skla a blesk. V přední části tašky se nachází i přihrádka na menší notebook. V oblasti zad jsou schované stohové popruhy, které lze v případě potřeby vyndat.
+ transportní kolečka a  batohové popruhy, vlastní kapsa na notebook a příslušenství
- absence bederního popruhu, vlastní váha tašky

Opasek Lowepro Deluxe technical Belt
V tomto případě se nejedná o tašku, ale další variantu, jak nosit fotovybavení u sebe. Opasek se mi velmi osvědčil při focení reportáží, chcete-li akcí. Všechno  potřebné vybavení visí na opasku, což mi umožňuje mít volné ruce. Jen fotíte, měníte objektivy a baterky v blesku. Určitě bych si opasek nevzal na výlet do lesa, ale na focení akcí, se jedná o dokonalou záležitost. Ideální je mít na každé straně opasku objektiv, kvůli vyvážení a doplňky pro fotografování (baterie, filtry, odpalovače, blesky). 
+ pohotové focení při reportáži
- celková cena - opasek 1500 Kč, každé pouzdro na objektiv cca 1000 Kč


V čem nosíte  fotovýbavu Vy? Máte raději batohy nebo tašky? Máte jiný nebo stejný názor na naši výbavu?

Také děkuji Mili, která se stala povinně modelem.

Cyril D.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře jsou moderované, zobrazí se až po schválení. Děkujeme za Vaše komentáře.