2/25/2014

JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT

Vzpomínám si na svůj první foťák, stál bezmála deset tisíc korun, druhý třicet, třetí šedesát. Ke každému byla hromada příslušenství za spoustu peněz. Kdybych měl zkušenosti, které mám nyní (a za které jsem těžce zaplatil), řešil bych dnes koupi přístroje úplně jinak. Zkušenosti, které jsem si za ty roky koupil, se Vám nyní pokusím poskytnout.

Základem dobré koupě je pravidlo „Vědět přesně, co chceme“. V případě, že nevíme, co chceme, doporučuji, pokusit se zodpovědět na otázky „Co nechceme“.

OTÁZKY, KTERÉ SI POLOŽIT:

Kolik mám na foťák peněz?
Lidé často kupují přístroj, který se cenou pohybuje u stropu jejich rozpočtu, a zapomínají na příslušenství: pouzdro, náhradní baterie, paměťové karty, externí blesk, sada na čištění, software pro zpracování fotografií, kvalitní počítač a monitor. U zrcadlovek je kvalita fotografického výstupu závislá na technické vyspělosti objektivu. Výrobci k zrcadlovkám přidávají setové, neboli základní objektivy, ty splní účel, ale kvalitou zdaleka nedosahují technické úrovni vyspělejších bratříčků.

Co budu fotit?
Zaměřuji se na přírodu, rodinu, makrofotografii, rád fotím v ateliéru nebo dokonce pod vodou? Potřebuji fotit reportáže v nepříznivých světelných podmínkách? Vyfotit letícího orla, to není úplně snadné samo o sobě, natož bez vybavení. Pro jaký účel si fotoaparát pořizuji? 

Jak důležitá je pro mě velikost přístroje?
Jste připraveni vláčet 30-ti kilový kufr s kompletní výbavou na dovolené ve Vysokých Tatrách?  Nebo se má fotoaparát vejít do kapsy? Berte v potaz, že Vaše pohodlí bude velice rozdílné, pokud budete mít přístroj v kapse nebo se Vám bude na zádech houpat taštička, či ledvinka. Když jsme na Aljašce, občas si říkám bylo by fajn, mít v kapse malý foťáček a nevláčet velký batoh s vybavením. Ale to co dokážu s velkou zrcadlovkou, objektivy, filtry, blesky a stativem, prostě malým kompaktem není dosažitelné.


Budu fotografie dál upravovat v počítači?
Pokud budete chtít s fotografiemi dále pracovat a upravovat je v PC, potřebujete nejen přístroj, který do takového formátu fotí, ale i větší a rychlejší paměťovou kartu (formáty jsou náročnější na kvalitu dat), ale i výkonný počítač a v neposlední řadě dobrý monitor, který bude v ideálním případě kalibrovaný (pozor, ne každý monitor můžete kalibrovat). 

Je pro mě důležitá barva? Styl, image?
Naštěstí jsou již dávno pryč doby, kdy byl na trhu k mání jeden typ přístroje (stejně jako jedna volební strana). Tady opět platí, vyrazte do kamenného obchodu a zkoušejte, testujte (vezměte si s sebou vlastní paměťovou kartu a snímky si doma vyhodnoťte). Dnes je na trhu k mání celá řada přístrojů, někteří výrobci mají v jedné modelové řadě i více barev.

Servis, záruka, poradenství?
Buďte velice opatrní, kde přístroj kupujete. U dražších přístrojů to platí dvojnásob. Dobří prodejci Vám vysvětlí zásady správné práce s fotoaparátem a z obchodu odcházíte nejen s dobře vybraným fotoaparátem, ale i se základními informacemi, které Vám usnadní fotografické začátky. Ve velkých obchodních řetězcích Vám toho obsluha moc neporadí. Při internetovém nákupu jste odkázáni jen na sebe. Finanční úspora může být pouze zdánlivá. Dobrá rada nad zlato. U zrcadlovek se zeptejte na cenu za čištění snímače. Doporučuji raději déle šetřit a nedělat velké kompromisy při nákupu. Legendou mezi levnými zrcadlovkami je podle mě stále Nikon D90.

Budu chtít fotky i tisknout?
Jak velké? Většina domácností si dnes vystačí s fotkou 10x15 nebo A4 (pro tisk A4 stačí v pohodě 5Mpx.). Proto již dnes u digitálních fotoaparátů nehraje tento parametr zásadní roli. U tohoto bodu si nedovolím obejít poznámku týkající se tisku. Buďte zvláště obezřetní u tištěných fotek za ceny typu 0,99Kč/fotku. Jednak si prodejci většinou účtují další manipulační poplatky a časem poznáte úsporu na kvalitě. Sám mám v šuplíku mnoho fotek, které mají přes sebe různobarevné pruhy a čáry. Levné, nemusí být vždy dobré. Svěřte se do rukou dobrému tiskaři.

Fotím přes displej? Hledáček anebo výklopný displej?
Pokud máte rádi „Selfiee“, neboli se fotíme sami svým přístrojem (dnes velmi populární) pomůže Vám výklopný displej. Fotografování přes displej bere více energie, není ideální do ostrého slunečního světla. V hledáčku můžete nastavit dioptrické korekce. Abych nechválil pouze hledáček, na detailní doostření při makrofotografii je displej nezbytnou pomůckou.


Už jsem fotoaparát někdy držel ruce?
Jak mám velké ruce? Velmi důležitý je i tento bod, máte-li velkou ruku, zřejmě budete velmi rychle nešťastní z přístroje s malými tlačítky. Zároveň, pokud plánujete fotit i v zimě, neváhejte si vzít do obchodu rukavice a zacházení otestujte. Rovnou si kupte i náhradní baterii, v zimě je spotřeba energie mnohem vyšší.

Umím anglicky?
Pozor mnoho značek dodává přístroje, které nemají české menu. Každý výrobce má svůj systém řazení položek v menu. V tomto případě si pečlivě vše ozkoušejte a osahejte. Velmi nepraktické jsou složitá menu, kde se musíte prokousávat všemi volbami, abyste se dostali k položce, kterou denně používáte. Ideální jsou tzv. funkční tlačítka na fotoaparátu, ke kterým můžete přiřadit libovolné funkce z menu (a nemusíte se prokousávat). Osobně doporučuji přístroje s tlačítky a voliči postavenými tak, že se do hlavního menu chodí minimálně. 

Chcete českým manuál?
Zeptejte se, zdali přístroj obsahuje manuál v českém jazyce (tištěný). Mnoho výrobců dává manuál na CD, to může znesnadňovat rychlost naučení se s přístrojem (brožuru si vezmete všude s sebou, tablet nebo PC nikoliv). Některé přístroje z dovozu jsou bez českého manuálu. Nikon nabízí bezplatné stažení manuálů v českém jazyce.

V jakém prostředí se budu s fotoaparátem pohybovat?
Dnes je na trhu široká škála přístrojů s vyšší odolností. Nikon přišel na trh s fotoaparátem s výměnnými objektivy, který je kompletně vodotěsný a pádu odolný  (Nikon AW 1 – bez mechanické závěrky). Všeobecně platí, že za tyto vlastnosti navíc připlatíte. Je třeba pečlivé zvážení

Chci natáčet videa? V jaké kvalitě?
Mnoho dnešních fotoaparátů umí točit video. Některé pokročilé zrcadlovky můžete vybavit i externím mikrofonem. Ale video je svým rozsahem na další článek.

Preferuji automatický režim (AUTO) nebo si chci hrát s nastavením?
Pokud si budu s foťákem víc hrát, zkoušet a koumat výslovně doporučuji, aby bylo kolečko pro ovládání clony a času separátní (u zrcadlovek tuto vlastnost vidím jako nezbytně nutnou). Výše uvedené neplatí, pokud se rozhodnete jít cestou automatickou.

Je libo GPS?
Mnohé přístroje dokáží zaznamenat souřadnice pořízené fotografie. To se hodí, když rádi cestujete. Lze toho využít ke zkvalitnění archivace snímků a dalšímu umisťovaní fotografií na webové stránky.

Příslušenství?  
V případě, že plánujete koupi stativu, pohlídejte si, aby měl Váš přístroj stativový závit. O stativech se zmíníme později  - v dalším článku. Při nákupech přes internet nemusí pouzdro sedět. Kamenný obchod je ideální volba. Raději si připlatím a odejdu s věcí, kterou jsem si osahal a sám vybral.

Pozor na napájení.
Dnes jsou hodně častým jevem napájecí články. Pokud plánujete cestu do zemí, kde nejsou elektrické zásuvky na každém kroku, vyberte si přístroj na tužkové baterie typu AA.

Zkoušejte, testujte, osahávejte…

Otázek je mnoho. Sám bych postupoval následujícím způsobem:

  1. Odpověděl bych si na výše uvedené otázky.
  2. Zeptal bych se lidí v mém okolí, čím fotí a proč jsou se svými přístroji spokojení/nespokojení
  3. Podíval bych se na internetu a zúžil výběr na konkrétní značky a modely. Načetl bych internetové recenze. 
  4. Vyrazil bych do obchodu – tam bych osahával, zkoušel, fotil. První návštěva v obchodu = oťukávání.
  5. Vrátil bych se domů a ještě přemýšlel (některé typy obchodů nabízí vyzkoušení za poplatek 3% ceny – to není špatná varianta, protože zdali foťák sedí nebo ne, poznáte mnohem lépe po delším čase).
  6. Pak bych vyrazil do obchodu, ve kterém mi vysvětlí základy zacházení s přístrojem, doporučí mi vhodné příslušenství. Pokud já sám nový přístroj prodávám, věnuji zákazníkovi hodinu, ve které vše vysvětlím a naučím základy práce s fotoaparátem.
  7. Druhá návštěva obchodu = rozhodnutí a koupě. V obchodě se nenechte manipulovat prodejci – jejich doporučení často vychází z jejich bonusového schématu za prodané kusy.
  8. Utíkám domů s novým přístrojem a raduji se z každé povedené fotografie.

Samozřejmě nás zajímá, zda se Vám náš článek hodil, a jaký typ foťáku se chystáte koupit právě Vy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře jsou moderované, zobrazí se až po schválení. Děkujeme za Vaše komentáře.